אל תהססו לערער על היטל השבחה

קיבלתם שומת היטל השבחה הגבוהה מכפי שציפיתם? אתם סמוכים ובטוחים כי אינכם צריכים לשאת בהיטל כה גבוה? ייתכן ואתם צודקים, אך לשם כך תצטרכו שמאי מקרקעין שילווה אתכם ויגיש ערעור וחוות דעת נגדית.

היטל השבחה – תשלום חובה?

היטל ההשבחה הוא זה החל על בעל הנכס וגובהו נקבע על ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, על פי העלייה של ערך הנדל"ן הנובעת כתוצאה מהשבחתו של הכנס בדרך של התרת שימוש חורג, אישור תב"ע או מתן הקלה.

גובהו של היטל ההשבחה עומד על כמחצית מגובה ההשבחה ובדוגמה פשוטה: נניח ובידיכם נכס שערכו מוערך בכמיליון שקלים, לאחר שיפוץ עלה מחירו למיליון וארבע מאות אלף שקלים אזי ההשבחה עומדת על 400 אלף ש"ח וגובה ההיטל יעמוד על מחצית הסכום.

חובת תשלום היטל ההשבחה תחול על מי שרשום כבעלים החוקי של הנכס, ביום בו אושרה תכנית ההשבחה. ישנם מקרים בהם מועברת חובת התשלום לקונה הנכס, אך ורק אם זה מוסכם על שני הצדדים הלוקחים חלק בעסקה.

מועד תשלום היטל ההשבחה מוגדר בעת מימוש הזכויות בנכס או בחלקו. כלומר, בעת קבלת ההיתר, בעת מתן ההקלה או בזמן התרת השימוש החורג.

ערעור על היטל השבחה נעשה באמצעות חוות דעת מקצועית של שמאי מקרקעין. יש חשיבות רבה לזמן הגשת הערעור ויש לעשות זאת לא יאוחר מ-45 ימים מעת שהובאה השומה לידיעת בעל הנכס. הערעור נעשה על גובה התשלום והוא מופנה ליושב ראש מועצת השמאים בבקשה לקבוע שמאי מכריע, שהוא זה אשר יגשר בין הצדדים ויקבע את הסכום הקובע לתשלום.

בניגוד לערעור על היטל השבחה ישנה אפשרות להגיש פטור מתשלום היטל השבחה, וזאת רק אם החייב חושב כי אינו צריך לשאת בתשלום ההיטל מסיבות אלו או אחרות. אם זה המקרה אז יפנה החייב לוועדת ערר בבקשה לפטור אותו מתשלום.

ישנן סיבות רבות המצוינות בחוק ועשויות לזכות מפטור בתשלום היטל השבחה וכדאי מאוד להתייעץ עם שמאי מקרקעין מוסמך ומנוסה על מנת להבין את זכאותכם. כמובן שגם ניתן לקרוא את לשון החוק ולנסות וללקט עוד מידע בגין כל המקרים העתידים לסייע בפטור או בהפחתת התשלום.

חוק התכנון והבנייה קובע באילו מקרים ניתן לקבל פטור מתשלום השבחה ובאילו תנאים. לדוגמה במקרה של השבחה בנכס המשמש למטרות מגורים בשכונת שיקום יינתן פטור, כמו גם השבחה בשל קבלת היתר להרחבת בנייה במסגרת תמ"א 38 לחיזוק המבנים והוספת חדר מגורים הצמוד לדירה.

כמובן כי לא כדאי להגיש ערעור על היטל השבחה או פטור בכל מחיר ויש לבחון כל מקרה לגופו. בחינת כדאיות של הגשת השגה ען גובה או חבות ההיטל עושים באמצעות שמאי מקרקעין. הוא זה אשר ייבחן לעומק את הנתונים, יאתר טעויות אם קיימות, ויאמר אם ישנה היתכנות כלכלית בהגשת הערעור או הבקשה לפטור.

יצירת קשר מהירה

רוצים לשמוע על דירות נוספות?

העיר

הנכסים

רוצים לדעת כשיש נכס חדש למכירה?

השאירו את המייל שלכם ונדאג לשלוח לכם עדכון רק כשיש נכס חדש באוויר

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן